Premiéra MacBeth-a v SND

Bol som na premiére novej inscenácie Shakespearovho MacBetha. Veľmi fajn predstavenie s výbornou scénografiou a aj réžia bola originálna a zaujímavá. Oplatí sa vidieť. Občas mi prekážal Jesenskej preklad, keďže som zvyknutý na Feldekov modernejší, ale nie je to vážna výhrada. Vlastne nejaké zásadné námietky nemám.
Možno tak otázku pre tých, čo sa vyznajú v divadle z hľadiska tvorby inscenácie a režijnej koncepcie. Neprekáža mi, ak niekto modernizuje staršiu činohru. V opere to málokedy znesiem, ale v činohre predpokladám, že shakespearovské texty sú také známe, že každý z režisérov hľadá ich originálne prevedenie. Nový MacBeth využíva moderné prvky tak pol na pol. Buď som teda moderný, alebo klasický. Tu to bolo premiešané. Ale dobre, ako tak si to viem vysvetliť a viem takúto zmiešaninu štýlov pochopiť. Ale, vie mi niekto vysvetliť, prečo museli dať postave MacBetha stvárnenej Alexandrom Bártom do úst cigaretu? Normálne som sa prichytil, že uvažujem, aký interpretačný význam má – nenašiel som ho. Úplne zbytočný prvok. Aj v súvislosti s tým, že na hru asi pôjde veľa žiakov (Žeby sa divadlá stali reklamami na fajčenie? Nevidel som to prvý raz…). Pamätáte si, ako sa L a S v Soireé v jednej zo scénok pohádali, že jeden z nich spomenul cigaretu v paródii na Hamleta? Asi tak by som zareagoval aj ja. Pričom je množstvo spôsobov, ako priblížiť hru súčasnému publiku. Rád sa nechám poučiť…
Zdieľať

Pridaj komentár / Recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.